PIZZA AYAM LIMPAHAN KEJU
Doh pizza (Lihat resipi doh pizza)
BAHAN SOS:
2 biji bawang besar dicincang
3 ulas bawang putih dicincang
1 tin kecil tomato puri
2 sudu besar tomato sos
Lada sulah, garam & gula secukup rasa
BAHAN INTI :
Isi ayam dipotong dadu & dipanggang/rebus
1 tin cendawan butang dihiris nipis
1 biji capsicum dihiris nipis
3 keping nenas dipotong kiub
Keju mozarella diparut secukupnya
CARA :
Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga wangi. Masukkan puri tomato, sos tomato, gula, garam & lada sulah. Sesuaikan rasa.
Ratakan pes tomato di atas doh pizza. Tabur ayam, capsicum, nenas dan cendawan. Tutup pizza dengan parutan keju. Bakar sehingga keju di atas pizza cair dan kulit pizza berubah keperangan.
PIZZA MUDAH
BAHAN:
4 keping roti sandwich atau roti arab
50g keju mozarella parut
1/2 tin tomato pes
I biji bawang besar dicincang
Isi ayam dpotong dadu & dipanggang/rebus
Cendawan butang dihiris
Kepingan nenas dpotong dadu
Tauhu dihiris
Gula & garam secukup rasa
CARA:
Tumis bawang, masukkan tomato pes, sesuaikan rasa dgn gula & garam. Sapu tomato pes diatas roti, tabur ayam, cendawan, tauhu & nenas. Taburkan keju mozarella. Bakar sehingga keju di atas pizza cair.
DOH PIZZA (Lihat resipi doh pizza)
BAHAN:
1 cawan bawang besar dipotong kiub & panggang
1 cawan isi ayam dipotong kiub dan panggang
1 cawan nenas dipotong kiub
1 cawan cendawan butang dihiris
1 cawan keju mozarella
1 sudu besar tomato coulis (boleh dibeli dipasaraya)
1 sudu teh
1 sudu besar tomato coulis
I sudu teh herba Itali
CARA :
Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah C. Sapukan tomato coulis ke atas doh pizza. Taburkan ayam, nenas, cendawan & bawang besar ke atas doh. Taburkan keju di atas bahan2 tersebut. Bakar selama 20 minit atau hingga pizza bertukar warna keperangan.
PIZZA MAKANAN LAUT
DOH PIZZA (Lihat resipi doh pizza)
BAHAN SOS:
2 camb minyak zaitun
8 camca besar sos tomato
3 biji buah tomato segar
2 biji bawang besar dicincang halus
Mixed herbs
Gula dan garam
BAHAN TABUR :
Udang dibuang kulit, isi kepah dan lain2 makanan laut pilihan. Keju mozarella atau cheddar
CARA:
Buah tomato hendaklah dibuang biji dan dicincang halus.
Tumis bawang besar dengan minyak zaitun hingga layu. Masukkan sos tomato, buah tomato yg dicincang dan mixed herbs. Sesuaikan rasa dgn gula & garam.
Canai doh pizza setebal 1 inci. Masukkan dlm acuan dan sapu dengan sos. Tabur udang, isi kepah dll makanan laut. Tabur keju mozarella atau cheddar. Bakar sehingga pizza masak dan berwarna keperangan.
DOH PIZZA (Lihat resipi doh pizza)
BAHAN SOS:
2 camb minyak zaitun
8 camca besar sos tomato
3 biji buah tomato segar
2 biji bawang besar dicincang halus
Mixed herbs
Gula dan garam
BAHAN TABUR :
Udang dibuang kulit, isi kepah dan lain2 makanan laut pilihan. Keju mozarella atau cheddar
CARA:
Buah tomato hendaklah dibuang biji dan dicincang halus.
Tumis bawang besar dengan minyak zaitun hingga layu. Masukkan sos tomato, buah tomato yg dicincang dan mixed herbs. Sesuaikan rasa dgn gula & garam.
Canai doh pizza setebal 1 inci. Masukkan dlm acuan dan sapu dengan sos. Tabur udang, isi kepah dll makanan laut. Tabur keju mozarella atau cheddar. Bakar sehingga pizza masak dan berwarna keperangan.
PIZZA SOSEJ
Doh pizza (Lihat resipi doh pizza)
BAHAN:
1 bungkus hotdog dihiris nipis
1 tin cendawan butang
1 biji capsicum dihiris
2 biji bawang besar dicincang
1 tin kecil tomato puri
5 ulas bawang putih ditumbuk
1sm halia ditumbuk
2 sudu cili sos
150g keju mozarella
CARA:
Tumis bawang putih & halia hingga wangi. Masukkan tomato puri, cili sos dan bawang besar. Sesuaikan rasa gula & garam.
Sapu pes tomato di atas doh pizza. Tabur bahan2 hiris menutupi atas pizza. Tutup dengan taburan keju mozarellah parut. Bakar antara 20-30 minit sehingga pizza masak dan bertukar warna keperangan.
Doh pizza (Lihat resipi doh pizza)
BAHAN:
1 bungkus hotdog dihiris nipis
1 tin cendawan butang
1 biji capsicum dihiris
2 biji bawang besar dicincang
1 tin kecil tomato puri
5 ulas bawang putih ditumbuk
1sm halia ditumbuk
2 sudu cili sos
150g keju mozarella
CARA:
Tumis bawang putih & halia hingga wangi. Masukkan tomato puri, cili sos dan bawang besar. Sesuaikan rasa gula & garam.
Sapu pes tomato di atas doh pizza. Tabur bahan2 hiris menutupi atas pizza. Tutup dengan taburan keju mozarellah parut. Bakar antara 20-30 minit sehingga pizza masak dan bertukar warna keperangan.
No comments:
Post a Comment